Čo je vnútorná jednotka klimatizácie ?

Čo je vnútorná jednotka klimatizácie ? Sprievodca pre začiatočníkov.

Klimatizácia je neodmysliteľnou súčasťou modernej komfortnej domácnosti a kancelárie. V jej srdci sa nachádzajú dve základné komponenty: vnútorná a vonkajšia jednotka. V tomto článku sa pozrieme na vnútornú jednotku klimatizácie, zistíme, ako funguje a aký má vplyv na naše pohodlie.

Čo je vnútorná jednotka klimatizácie?

Vnútorná jednotka klimatizácie, často nazývaná aj vnútorným ventilátorom alebo jednotkou, je časťou klimatizačného systému, ktorá je umiestnená vnútri budovy. Je to tá časť, ktorá rozptyľuje chladený alebo ohriaty vzduch do miestnosti, aby udržiavala požadovanú teplotu a vlhkosť.

klimatizacia-nastavenie

Ako funguje vnútorná jednotka?

Vnútorná jednotka funguje na základe jednoduchého princípu cirkulácie vzduchu. V prvom kroku vzduch prechádza cez filter, ktorý zabraňuje vstupu prachu, peľu a iných nečistôt do systému. Potom vzduch prechádza cez chladiaci alebo vykurovací kotol, ktorý mu zabezpečuje požadovanú teplotu. Nakoniec, ventilátor rozptyľuje tento upravený vzduch do miestnosti.

Druhy vnútorných jednotiek

Existuje niekoľko typov vnútorných jednotiek klimatizácie, z ktorých každý má svoje vlastné výhody a nevýhody. Niektoré z najbežnejších typov zahŕňajú:

  • Okenné jednotky: Tieto jednotky sú inštalované v oknách miestnosti a sú vhodné pre menšie miestnosti alebo miestnosti, kde nie je možné inštalovať tradičný klimatizačný systém.

  • Nástenné jednotky: Tieto jednotky sú montované na steny miestnosti a majú kompaktný dizajn. Sú ideálne pre malé a stredne veľké miestnosti.

  • Parapetné jednotky: Parapetná jednotka je typ vnútornej jednotky klimatizácie, ktorá je inštalovaná na parapete okna podobne ako tradičné radiátory. Poskytuje chladenie alebo vykurovanie vzduchu priamo do miestnosti cez otvor v parapete.

  • Kanálové jednotky: Kanálová klimatizačná jednotka je typ klimatizačného systému, ktorý je navrhnutý na klimatizáciu väčších priestorov, ako sú komerčné budovy, kancelárie, alebo aj väčšie domy. 

  • Kazetové jednotky: Kazetová jednotka je typ vnútornej jednotky klimatizácie, ktorá je umiestnená v stropnej podlahe a distribuuje chladený alebo vykurovaný vzduch do miestnosti cez diskrétnu kazetu v stropnej

Vnútorná jednotka klimatizácie je kľúčovou súčasťou každého klimatizačného systému, ktorá zabezpečuje pohodlné životné prostredie vo vnútri budovy. Pri výbere správnej jednotky je dôležité zvážiť veľkosť miestnosti, jej usporiadanie a individuálne potreby užívateľa. S rôznymi typmi vnútorných jednotiek je možné nájsť riešenie, ktoré najlepšie vyhovuje konkrétnym požiadavkám a prostrediu.